Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną gołym okiem powłokę. Chroni ona stal przed negatywnym działaniem wielu substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na fakt, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Służą one zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do składowania znacznych ilości ukończonych już środków. Wymienione wcześniej właściwości powodują, że zbiorniki ze stali nierdzewnej są także idealnym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki nierdzewne dla sektorze spożywczym
Zbiorniki stalowe są często wykorzystywane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W browarach, gorzelniach czy piekarniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Oferta przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej głównie dlatego, że na tego typu zasobnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości drobnoustrojami lub dzikimi drożdżami.