Wyroby ze stali nierdzewnej – meble gastronomiczne, poręcze, zbiorniki

Stal nierdzewna posiada wiele wartościowych cech sprawiających, że znajduje rozległe zastosowania. Jej najmocniejsza strona to z rzecz jasna niepodatność na utlenianie się, która nie tylko gwarantuje trwałość wytworzonych z niej sprzętów, ale też umożliwia im styczność z cieczami oraz wilgotnymi materiałami. Ponadto stop ten jest obojętny chemicznie, co znaczy, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jego zalet dopełnia nieporowata powierzchnia, która zapobiega rozwojowi mikroorganizmów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej dla licznych gałęzi przemysłu

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i Równowaga chemiczna sprawiają, że stal nierdzewna to znakomity materiał dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień używane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w procesie produkcji i magazynowania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich oraz browarach wyroby ze stali nierdzewnej stosuje się w charakterze zbiorników fermentacyjnych. Stop ten jest też używany chętnie w branży kosmetycznej i przez podmioty działające w sektorze produkcji i dystrybucji paliw, rozpuszczalników i innych preparatów chemicznych.

Wyroby ze stali nierdzewnej – meble i barierki

Wytrzymałość na niekorzystne warunki atmosferyczne (niskie i wysokie temperatury, kwaśne deszcze czy wilgotność) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (np. jako balustrady balkonowe), a także na basenach (jako barierki i drabinki). Ze względu na atrakcyjną estetykę, równie dobrze sprawdzają się też w wewnętrznych częściach budynków – między innymi na klatkach schodowych. Co więcej aseptyczność stali nierdzewnej daje możliwość używania jej w gabinetach medycznych i lecznicach.