Zamów różową sól himalajską.
Składnikiem potrzebnym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?
Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (nie więcej niż 6 g na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo, a zarazem nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska znakomicie podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i potasu
Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem magnezu, żelaza czy wapnia, czyli składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie traci swoich własności i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]