Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Zamów różową sól himalajską.

Składnikiem potrzebnym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (nie więcej niż 6 g na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo, a zarazem nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska znakomicie podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i potasu

Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem magnezu, żelaza czy wapnia, czyli składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie traci swoich własności i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]