Potrzebujesz soku z kiszonego buraka? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Od wieków w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonek. Od kilku lat jednakże notorycznie wymienia się również ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.
Sok z kapusty kiszonej – zawartość oraz właściwości
Prawdopodobnie większość z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest niesłychanie zdrowy, chociaż bardzo cierpki. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy B3, E, A oraz C, jak również liczne minerały, jak np. żelazo, magnez i cynk. Wiele osób odczuwa trudności z przywyknięciem do kwasowego smaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go regularnie, bo usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a więc może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie warto nadużywać – zaleca się pić maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.
Sok z kwaszonych buraków ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne
Sok z kwaszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od lat do gotowania, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę. Zawiera on sporo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność: podnosi koncentrację, obniża ciśnienie, a zarazem zapobiega zaparciom. Mimo że buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie poleca się jednak jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm bądź schorzenia nerek, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym sklepie albo założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki trzeba składować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]