Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Dowiedz się, gdzie zamówić czerwony barszcz na zakwasie.

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą jemy najczęściej w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domach, w których obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako uzupełnienie do innych posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z grzybowym farszem i do jaja na twardo

Wydaje się, iż barszcz czerwony to prosty do przyrządzenia wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego lekko słodki, a jednocześnie kwaskowy aromat powoduje, że rewelacyjnie dopełnia się on z innymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – niektórzy zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą lub mięsem, inni przedkładają jajo, kawałki kiełbasy i kartofle. Barszcz czerwony to nie tylko strawa obiadowa, ale także apetyczna przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy świetnie pasuje do bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem czy chrupkiego krokieta z grzybami.

Należy wspomnieć, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, o ile nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, toteż zaleca się go anemikom. Jednak ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem zwykle je się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma mocniejszy smak

Nie ma jednego przepisu na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę zupę. Jedni wsypują do niego nieco cukru, aby zaakcentować naturalny słodki aromat buraka, pozostali lubią pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy przyrządza się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej specyficzny, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym ma więcej istotnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przyszykować na własną rękę, ale okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie albo przez internet.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]