Dowiedz się, gdzie kupić kapustę kiszoną, wejdź na https://tinyurl.com/yeuzx875.
Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią polskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to bardzo zdrowa żywność.
Czemu powinno się jeść kapustę kwaszoną?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne magazynowanie pożywienia. Drobno poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych składników odżywczych i witamin, których pozyskanie zimą było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A należy zaznaczyć, iż kapusta kwaszona posiada dużo substancji potrzebnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, witaminy A, jak również witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B9, B6, B2). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło między innymi probiotyków, żelaza oraz fosforu. Jednocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, więc poleca się jego konsumpcję osobom na diecie.
Jak wykorzystuje kapustę kwaszoną w kuchni
Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Nieprzetworzoną z reguły spożywa się ją jako surówkę z tartą marchwią lub siekaną cebulką, która współgra z daniami z ryb czy ziemniaków, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również składnik, który znakomicie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w farszu do pasztecików, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak kapuśniak, bigos bądź góralska kwaśnica.
W zasadzie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kapustę kiszoną, jednak dzisiaj z rzadka kisi się ją w domu, bo nie ma już konieczności gromadzenia jedzenia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w niewielkich i dużych opakowaniach bez trudu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]