Chcesz kupić kiszone ogórki? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W sałatce, na kanapce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kwaszone warzywa są tak samo zdrowe, co pyszne.
Jak urozmaicić smak kwaszonych ogórków
Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest bardzo proste. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki albo drewniane beczki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą i kładzie się pojemnik na co najmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia ogórków już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i ząbki czosnku, lecz smak kwaszonych ogórków można podkręcić również innymi dodatkami, między innymi kawałkami papryki, pieprzem bądź liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, by osobiście przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą lub spiżarką, w której może gromadzić przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w kubełkach albo w workach z folii, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Czy warto spożywać kiszone ogórki?
Od setek lat znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na ludzki organizm. I to prawda, ponieważ wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelit oraz redukują ich pH, usprawniając w ten sposób trawienie. Lecz to nie wszystko! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (to około 12 kilokalorii na 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę E, C i D, witaminy z grupy B, jak również niemało minerałów potrzebnych do poprawnego działania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, mangan i potas. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeśli lubimy cierpkie smaki, nie należy wyrzucać go po spożyciu kiszonek. Lepiej go wypić albo dodać do zupy ogórkowej, gdyż w miarę kwaszenia witaminy przechodzą częściowo do zalewy. Należy jednakże zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]